Skip to main content
Menu

Turku.fi verkkopalvelun uudistus - ketterästi, avoimesti ja yhteistyöllä

Onnistumme yhdessä. Ota yhteyttä niin tehdään yhdessä parempaa työelämää.

Turun kaupunki panostaa digitaalisten palveluiden kehittämiseen ja tähtää vahvasti julkishallinnon digitaalisten palveluiden edelläkävijäksi.

“Tavoitteemme ovat todella korkealla, kun haluamme tarjota asukkaillemme ja muille asiakkaille ensiluokkaisia välineitä sekä palveluiden että informaation löytämiseen rakkaasta kaupungistamme. Turku.fi-verkkopalvelu on kaupungille erittäin tärkeä ja nopea viestintäkanava yhdessä sosiaalisen median kanssa” Saara Malila, Turun kaupungin viestintäjohtaja

Turun kaupungin verkkopalveluhankkeen toteutus aloitettiin loppuvuonna 2014. Koko hanke on tehty ainutlaatuisella mallilla, jossa eri puitesopimustoimittajat toimittavat ketterän kehityksen hanketta yhdessä, saman tiimin jäseninä. Turku on rohkeasti myös avannut lähdekoodin kaikkien yhteiseen käyttöön.

Olemme ylpeitä Turun kaupungin panostuksesta ja iloisia siitä, että olemme yhdessä päässeet suunnittelemaan ja rakentamaan Turun kaupungille monipuolista ja toimivaa verkkopalvelua sekä tuomaan projektiin Wunderin arkkitehtuuri-, integraatio- ja suorituskykyosaamista.

 

Verkkopalvelun suunnittelun lähtökohdat

Verkkopalvelut haluttiin toteuttaa ketterän kehityksen scrum-mallilla ja avointa lähdekoodia käyttäen.

 • Responsiivisuus ja verkkopalvelun helppokäyttöisyys sekä sisällöntuottajille että sivuilla asioiville.  
 • Visuaalisuudella ja elämyksellisyydellä on aiempaa suurempi rooli.
 • Suomen suosituimpana some-kaupunkina Turku haluaa pitää sosiaalisen median kanavat, kuten Facebook, Twitter ja Instagram, hyvin esillä.
   

Verkkopalvelussa otetaan myös ensiaskeleet sisältöjen suodattamisessa eri kohderyhmille, tai vaikkapa käyttäjän sijaintiin perustuen. 
 

Toimivat verkkopalvelut ketterästi kehittäen

Verkkosivujen alustaksi valittiin maksuton, avoimen lähdekoodin Drupal 7 -järjestelmä.

Verkkosivuprojekti toteutettiin rohkeasti monitoimittajamallilla. Turun kaupungin verkkopalvelun hankinta ja toteutus tehtiin avoimesti ja ketterästi niin toimittajien kanssa tarjouspyyntövaiheesta lähtien kuin asukkaiden kanssa tietoa ja kokemuksia keräten.

Turun kaupungin verkkopalveluiden uudistus oli kattava ja monipuoliset toiminnallisuudet takaavat helpon käytettävyyden.  

 • Sivusto on responsiivinen
 • Sisällön ylläpito on helppoa ja ulkoasua on helppo räätälöidä
 • Brändisivuille voidaan luoda oma ilme, domain, footer ja navigaatio
 • Esteettömyys on huomioitu
 • Dynaamiset laskeutumissivut
 • Some nostot
 • Monipuolinen haku
 • Kuvapankki
 • Tapahtumakalenteri
 • PAT-Tietomalli
 • Sisällön luokittelu
 • Toimipiste - Palvelu - Tapahtuma -logiikka
 • Alusta on turvallinen ja skaalautuva

 


Kaupunkien avoin verkkopalvelualusta KADA

Turun kaupunki teki merkittävän ja hienon päätöksen avata verkkosivujensa lähdekoodin yhteiseen käyttöön. Kaupunkien avoin verkkopalvelualusta on avoimen lähdekoodin ratkaisu kuntien ja kaupunkien verkkopalveluiden pohjaksi.

Alustan tietomalli tullaan  jatkokehittämään PTV-yhteensopivaksi ja verkkopalvelu on integroitavissa Suomi.fi:n Palvelutietovarantoon.

“Projekti oli erittäin mielenkiintoinen. Pääsimme ratkaisemaan valtavan sisältömassan jäsentelyyn ja löydettävyyteen liittyviä haasteita innovatiivisin keinoin. Lisäksi usean verkkopalvelun ja sisältöjen jakaminen yhdestä julkaisujärjestelmästä on ratkaisu, joka kiinnostanee monia julkisen tai yksityisen puolen tahoja” Juha Niemi, Wunderin tekninen arkkitehti


Lisätietoja

Kerromme mielellämme lisää avoimen lähdekoodin tarjoamista mahdollisuuksista. Ota yhteyttä ja kartoitetaan miten teidän kaupunkinne tai kuntanne voi uudistaa verkkopalvelut ketterästi!

Hannu Nieminen
0400 817 079
hannu.nieminen@wunder.io

Turun kaupungin tiedote: Turku.fi:n lähdekoodi kiinnostaa jo monia
Kuntien avoin digitaalinen alusta: Kada.fi
Turku.fi -lähdekoodipaketin sisältö: Turun kaupungin Github-tilillä 

Ota meihin yhteyttä